Events and Conferences 2022
Limperg Symposium Statistical Auditing 2022
“Stratificatie: controleren en consolideren van deelpopulaties”
Auditorium, Vrije Universiteit Amsterdam,
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam
25 mei 2022
Limperg instituut, Stuurgroep Statistical Auditing
Amsterdam, maart 2022
L.S.
De Stuurgroep Statistical Auditing beoogt met het Limperg symposium een bijdrage te leveren aan de voortgaande ontwikkeling van het vak van financial auditing. Dit jaar staat stratificatie – controleren en consolideren van deelpopulaties centraal.
Binnen de Stuurgroep is veel gesproken over de theorie en toepassen van stratificatie. In welke omstandigheden voegt het waarde toe en wanneer leidt het uitsluitend tot extra complexiteit?
Tijdens het symposium zullen de verschillende sprekers deze problematiek van vanuit verschillende invalshoeken belichten en bespreken zonder de pretentie volledig te zijn. Aan de orde komen ondermeer of het al dan niet homogeen zijn van de populatie een rol speelt, evaluatie technieken voor een gestratificeerde steekproef en praktische implementatie.
Er zijn 3 PE-punten (voor AA, RA, en RE) aan het symposium verbonden, en toegang is gratis.
Met vriendelijke groet,
Prof. dr. T.L.C.M. Groot
(bestuursvoorzitter)
Voor de Stuurgroep Statistical Auditing
Prof. dr. J.J.M. de Swart MBA
(voorzitter)
Limperg Symposium Statistical Auditing 2021
“Stratificatie: controleren en consolideren van deelpopulaties”
AANMELDEN (tot 15 mei of tot vol) via
Inschrijfformulier
Plaats: Auditorium, Vrije Universiteit Amsterdam,
De Boelelaan 1105,
1081 HV, Amsterdam
Datum: 25 mei 2022
Tijd: 13:30 tot 17.20, met ontvangst vanaf 13:00 en borrel tot 18:00
Programma
13:15 Binnenkomst
13:30 Opening
Tom Groot, bestuursvoorzitter Limperg Instituut
13:35 Inleiding
Jacques de Swart, dagvoorzitter
13:45 Bayesiaans delen van informatie tussen groepen
Eric-Jan Wagenmakers, UvA
14:20 Homogeen, of niet?
Peter Waas, Belastingdienst
14:55 Pauze
15:25 Een verantwoording op basis van twee gegevenspopulaties en vice versa
Paul van Batenburg, zelfstandig adviseur
16:00 Risicostratificatie bij de controle van data-elementen in een grote populatie van financiële instrumenten
Michiel Kranenborg, DLLGroup
16:35 Een Bayesiaanse blik op gestratificeerde steekproeven heeft voordelen voor de auditor
Koen Derks, Nyenrode Business Universiteit
17:10 Afsluiting
Jacques de Swart
17:55 Drankje en hapje
18:00 Einde borrel
Sprekers
Prof. dr. J.J.B. (Jacques) de Swart MBA
De missie en passie van Jacques is het ontsluiten van de pracht en kracht van wiskunde op grootse en meeslepende wijze. Vanuit diverse rollen probeert hij deze missie te volbrengen: als voorzitter van de Stuurgroep Statistical Auditing die dit symposium organiseert, als hoogleraar Toegepaste Wiskunde aan Nyenrode Business Universiteit en als consultant binnen PwC NL waar hij verantwoordelijk is voor de Data Analytics groep binnen Consulting. Jacques heeft een achtergrond als programmeur en wiskundige.
Eric-Jan Wagenmakers
Eric-Jan Wagenmakers is wiskundig psycholoog en toegewijd Bayesiaan. Hij is werkzaam als hoogleraar bij de afdeling Psychologische Methodenleer aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij de ontwikkeling aanstuurt van JASP, een open-source software programma voor statistische analyses.
Peter C. Waas RE RA
Peter C. Waas RE RA is afdelingshoofd bij het onderdeel Handhaving van de Corporate Dienst Vaktechniek bij de Belastingdienst. Hij is lid van de stuurgroep Statistical Auditing en verzorgt samen met Paul van Batenburg de driedaagse masterclass Statistical Audit van Business Universiteit Nyenrode.
Paul van Batenburg
Paul van Batenburg is statisticus met verstand van controleren. Vanuit zijn eenmanszaak www.steekproeven.eu adviseert hij accountants en fiscalisten bij het gebruik van statistiek. Paul is een van de auteurs van de NBA- Handreiking 1141 Data-analyse bij de controle. Hij werkt samen met van Berkel Professionals, V&A accountants-adviseurs en Publiq Belastingadviseurs en is wetenschappelijk adviseur van zypper.app, de online tool om steekproeven te trekken. Paul geeft gastcolleges over gegevensgericht controleren op vier universiteiten.
Michiel Kranenborg
Michiel Kranenborg is manager Group Finance & Reporting bij DLL Group. DLL Group is een leasebedrijf met een eigen bankvergunning, en is actief in meer dan 30 landen. DLL Group maakt onderdeel uit van de Rabobank. Group Finance & Reporting is verantwoordelijk voor het opstellen van de financiële en niet-financiële rapportages van DLL Group, onder meer ten behoeve van de jaarrekening en rapportage aan de toezichthouders. In dat kader is hij betrokken bij de jaarlijkse controle van deze informatie door de externe accountant.
Koen Derks
Koen Derks is promovendus bij Nyenrode Business Universiteit en lid van de stuurgroep Statistical Auditing. In zijn onderzoek bestudeert hij de toepassingen en de voordelen van de Bayesiaanse statistiek binnen de audit praktijk. Koen implementeert de traditionele en Bayesiaanse methoden voor het doen van statistische steekproeven in de audit module van JASP.
Voordrachten 2022
Eric-Jan Wagenmakers: Bayesiaans delen van informatie tussen groepen
Het kan verleidelijk zijn om homogene subgroepen apart te analyseren. Deze methode is echter suboptimaal in het geval dat de subgroepen een zekere gelijkenis tot elkaar vertonen. In dit geval kan informatie van de ene groep gebruikt worden om sneller iets te leren van de andere groep. Een Bayesiaans hiërarchisch model is in staat om de mate van gelijkenis te bepalen, en op basis daarvan de schattingen van de subgroepen aan te passen. Deze presentatie beoogt aan de hand van een concreet voorbeeld een algemeen overzicht te geven van de basisprincipes van Bayesiaans hiërarchisch modelleren.
Download PDF
Peter Waas: Homogeen, of niet?
In de praktijk vinden regelmatig gesprekken of discussies plaats over de homogeniteit van de populatie. In deze presentatie wordt ingegaan op de materiële betekenis van de term ‘homogeniteit’ in het kader van een populatie waaruit een geldsteekproef is getrokken. Daarbij komen ook een berechte casus en de overwegingen en conclusies van de rechters van Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch aan de orde. (WFR 2022/8)
Download PDF
Paul van Batenburg: Een verantwoording op basis van twee gegevenspopulaties en vice versa
Paul zal twee tegenovergestelde situaties behandelen: hoe om te gaan met een verantwoording die is afgeleid uit (twee of meer) los van elkaar staande gegevensverzamelingen en hoe om te gaan met een gegevensverzameling waaruit meer dan een verantwoording wordt afgeleid? Voor beide situaties laat hij Excel tools zien, toegepast op praktijkvoorbeelden. De onderliggende theorie is afkomstig uit het proefschrift van Trevor Stewart uit 2013.
Download PDF
Michiel Kranenborg: Risicostratificatie bij de controle van data-elementen in een grote populatie van financiële instrumenten
Michiel zal aan de hand van een praktijkcasus bij een financiële instelling de toegevoegde waarde van een gestratificeerde steekproef ten opzichte van een niet-statistische steekproef laten zien. Bij de controle van de rapportage aan de toezichthouder moeten uitspraken worden gedaan over eigenschappen van een grote portefeuille financiële instrumenten. Spreker zal aan de hand van een vergelijking tussen de controle 2020 en de controle 2021 laten zien dat de gestratificeerde steekproef leidt tot duidelijkere uitkomsten van de controlewerkzaamheden, en bovendien de financiële instelling een beter inzicht geeft in de mogelijkheden voor versterking van de interne beheersing. Daarnaast zal spreker ingaan op de wijze waarop de stratificatie is uitgevoerd.
Download PDF
Koen Derks: Een Bayesiaanse blik op gestratificeerde steekproeven heeft voordelen voor de auditor
In deze bijdrage worden drie belangrijke vorm van voorkennis behandeld die de auditor kan incorporeren in een gestratificeerd steekproefonderzoek. Als eerste kan de auditor uitzoeken of er informatie beschikbaar is over de foutkans in de populatie. De tweede vorm van voorkennis heeft betrekking op in hoeverre er informatie kan worden gedeeld tussen de verschillende strata. Als laatste kan de auditor bekijken of het mogelijk is om relevante karakteristieken van de data toe te voegen aan de evaluatie. Vervolgens wordt besproken hoe met behulp van deze vormen van voorkennis modellen voor de evaluatie van gestratificeerde steekproeven gebouwd kunnen worden.
Download PDF